Co znajdziesz w Eko-kosmetyku?

Ekologiczne

dsc_2802

Skoro wiemy już jak odróżnić prawdziwy eko kosmetyk od pseudo naturalnego specyfiku, warto z bliska przyjrzeć się zawartości przykładowej buteleczki wypełnionej eko produktem.

Poznaj najbardziej popularne składniki kosmetyków ekologicznych:

  • MASŁO SHEA – występujące również pod nazwą „Karite” to tłuszcz pozyskiwany ze świętego, afrykańskiego drzewa Karite, zwanego również „afrykańskim masłoszem”.

Na owoce tej niezwykle kapryśnej rośliny trzeba czekać 15 lat. Każdego roku jedno drzewo Karite jest w stanie wydać około 15-20 kg owoców. Taka ilość pozwala na wyprodukowanie jedynie 1,5 kg czystego masła Shea.
Same owoce są raczej niepozorne, wyglądem zbliżone do dorodnych, zielonych oliwek.

Dlaczego masło Shea jest tak bardzo cenione?

Znajdujące się w nim kwasy tłuszczowe – oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy – swoją budową do złudzenia przypominają kwasy tłuszczowe znajdujące się w warstwie rogowej ludzkiego naskórka. Z tego powodu są one niemal natychmiastowo wchłaniane przez skórę, natomiast ich właściwości pielęgnacyjne dodatkowo chronią i dezynfekują ludzki naskórek. Ponadto masło Shea przyspiesza procesy gojenia się drobnych ran, długotrwale nawilża skórę, pomocne jest również w leczeniu łupieżu i rozdwajających się końcówek włosów.

  • GlLINKA GHASSUOL – znana jest również pod nazwą „Rassoul” lub „Rhassoul”. Ten unikalny składnik wielu peelingów, maseczek do twarzy i ciała oraz różnego rodzaju mydeł wydobywany jest ręcznie w paśmie gór Atlas, w północno-zachodniej części Maroko, w okolicach miasta Fez.

Glinka Ghassoul wykazuje właściwości myjące i absorbujące, dlatego też znalazła szereg zastosowań nie tylko w kosmetyce, lecz również w dermatologii (leczenie dotkliwych zmian trądzikowych).

Pochodząca z Maroka glinka stosowana jest przez tamtejsze kobiety do pielęgnacji całego ciała nie tylko pod postacią mydła, ale także w charakterze szamponu do włosów, maseczek do ciała czy preparatu do masażu.

  • CZARNE BŁOTO Z MORZA MARTWEGO

Morze Martwe to znajdujące się na pograniczu Izraela i Jordanii najniżej położone jezioro Ziemi. To właśnie z jego wnętrza wydobywany jest niezwykły składnik – czarne błoto charakteryzujące się zawartością wysokich ilości związków krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, wapnia, sodu, glinu i bromu.

Dzięki obecności tak wielu związków, systematycznie stosowane, czarne błoto stanowi gwarancję dogłębnego oczyszczenia i ujędrnienia skóry, jak również wyraźną redukcję tkanki tłuszczowej oraz cellulitu.

Czarne błoto z Morza Martwego pomocne jest również w przypadku leczenia schorzeń skórnych takich jak łuszczyca, trądzik młodzieńczy, niektóre przypadki egzemy, choroby łojotokowe czy stany zapalne skóry.
Tę niezwykłą substancję odnajdziesz więc przede wszystkim w postaci składnika maseczek do twarzy (zwłaszcza do cer tłustych i trądzikowych), okładów czy też błotnych maseczek do włosów.

  • OLEJ ARGANOWY – zwany potocznie „eliksirem młodości”, to wytwarzana z owoców arganii żelaznej oleista substancja, o barwie nieco ciemniejszej niż znana nam oliwa z oliwek.

Żywotność drzewa arganowego liczona jest od 125 do 450 lat, z czego pierwsze owoce drzewo zaczyna rodzić dopiero w wieku 40-60 lat.

Wyróżniany dwa rodzaje oleju arganowego. Ciemniejszy – używany na ogół w gastronomii, oraz jaśniejszy – przeznaczany do celów kosmetycznych.

Olej arganowy charakteryzuje się właściwościami regeneracyjnymi i pielęgnacyjnymi. Podnosi naturalną odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie, pobudza procesy oddychania wewnątrzkomórkowego, unieszkodliwia wolne rodniki, chroni tkankę łączną, reguluje pracę gruczołów łojowych, wykazuje silne działanie przeciwzmarszczkowe oraz odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry.

Ten niezwykły składnik polecany jest głównie w przypadku pielęgnacji cery dojrzałej, suchej i odwodnionej czy skutecznej regeneracji zniszczonej skóry rąk i paznokcie